Mikä ihmeen Aave?

Aave on Suomesta (tai suomalaisen perustajan) alkunsa saanut defin suurin ja käytetyin lainapalvelu, joka tarjoaa digitaalisia lainoja ja rahoitusratkaisuja yrityksille ja yksityishenkilöille.

Se perustettiin vuonna 2017 EthLend-nimellä ja aloitti toimintansa tarjoamalla lainoja yrityksille. Vuonna 2018 Aave lanseerasi myös yksityishenkilöille suunnatun lainapalvelun, jonka avulla yksityishenkilöt voivat nostaa lainaa lohkoketjun kautta helposti ja nopeasti.

Tällä hetkellä Aave on defin 4. suurin palvelu TVL:llä eli palveluun sitoutuneella rahamäärällä mitattuna.  Tällä hetkellä Aavessa on yhteensä n. $3,64 miljardin edestä talletuksia. Näistä suurin osa on aiemmassa V2:ssa, koska siihen kuuluu myös Ethereumin pääverkossa toimiva Aave:n versio. Uuteen versio 3:een on siirtynyt Avalanchen, Optimism:n, Polygonin ja Arbitrumin lohkoketjuissa toimivat versiot Aavesta.

Miten Aave toimii?

Sijoittajalle Aave tarjoaa kolme eri toimintoa:

1: käyttäjä voi tallettaa kryptovaluuttoja lending-puolelle ja saada niille markkinatilanteesta riippuvaa dynaamista korkoa. Tyypillisesti tämä korko on hieman kryptovaluutasta ja sen kysynnästä riippuen n. 1-3 %. Joissain lohkoketjuissa maksetaan vielä tämän normaalin talletuskoron lisäksi erillisiä kannustinpalkkioita. Lainakorko maksetaan samassa valuutassa sijoittajan talletukseen mukaan eli korko on ns. APY-tuottoa (korkoa korolle).

2: käyttäjä voi ottaa talletamaansa vakuutta vastaan kryptovaluuttapohjaisen lainan. Tätä toimintoa voi käyttää esimerkiksi tilanteessa, jossa sijoittaja ei halua myydä omistamaansa kryptovaluuttaa. Hän voi ottaa sitä vastaan stable coin -pohjaista lainaa ja käyttää tätä elämiseeen tai vaikkapa johonkin toiseen sijoitustilaisuuteen. Sijoittaja voi myös shortata Aave:ssa olevia tokeneita ottamalla niitä lainaan ja vaihtamalla sen stable coineiksi.

3: käyttäjä voi sijoittaa Aave-lainapalvelun omaan $AAVE-tokeniin ja steikata sen palvelussa pientä tuottoa vastaan. Näitä steikattuja Aave-tokeneita käytetään ns. turvamoduulissa (safety module), josta maksetaan tietyissä erityistilantessa tallettajille takaisin huono laatuisen velan aiheuttamia menetyksiä. Maksimissaan steikkaaja voi tämän toiminnon johdosta menettää 30 % sijoituksestaan. Tätä ei kuitenkaan ole vielä tietääkseni kertaakaan Aave:n historiassa käytetty.

Opas defin lainapalveluihin (money market)
Good debt is your friend. Tässä kirjoituksessa käydään läpi Money Marketien, kuten Aave, Compound ja niiden forkit, toimintaa ja käyttöä. Money marketeilla tarkoitetaan tässä yhteydessä DeFissä toimivia hajautettuja lainauspalveluja. Money marketeilla yhteistä on, että niihin voi tallettaa ja niis…

Kuten alussa mainitsin, Aave-lainapalvelu toimii myös lukuisissa eri lohkoketjuissa. Kannattaa huomioida, että eri lohkoketjuissa on tarjolla hieman eri kryptovaluuttoja talletusta ja lainaamista varten. Isoin valikoima on Ethereumin pääverkossa toimivasssa alkuperäisessä versiossa.

Mikäli etsii tietylle tokenille talletustuottoja, kannattaa kahlata kaikki Aaven eri versiot läpi.  Tein sinulle valmiin haun Defillaman Yields-osioon, josta näet kaikki Aaven tarjoamat tuotot ja voit laittaa hakukenttään suoraan etsimäsi tokenin: https://defillama.com/yields?project=aave-v3&project=aave-v2


Aave-palvelun termistö

Ennen kuin lähdemme käymään läpi Aaven käyttöliittymää ja sen toimintoa, on hyvä alkuun antaa käyttöösi sanakirja palvelussa esiintyvistä termeistä. Saat näille konkreettisemman selityksen kun lähdemme tutkimaan varsinaista palvelua ja voit palata takaisin tähän osioon kun törmään outoon termiin.

Vakuus: Aave-lainapalveluun tehdyt talletukset voivat toimia lainan vakuutena. Kaikkien lainojen vakuusarvo tulee olla suurempi kuin nostetun lainan määrä.

Kryptolaina: Kryptovaluuttapohjaisena nostettu laina, jolla on joko muuttuva tai kiinteä lainakorko. Laina nostetaan omaan kryptolompakoon ja sen voi käyttää haluamallaan tavalla. Lainalla ei ole takaisinmaksupäivää, mutta sen ylläpitämisesät tulee maksaa päivittäistä korkoa.

Collateral: Lainan vakuus.

APY: Korkoa korolle tuotto. Tuotto (tai lainakorko) lisätään vanhan summan päälle, jolloin se kasvaa korkoa korolle.

LTV: Loan-to-value eli lainan arvo suhteessa vakuuteen.

Liquidation treshold: Lainan määrä, jossa sen vakuutena oleva talletus likvidoidaan eli myydään pois ja vaihdetaan lainattuun kryptovaluuttaan.

Liquidation penalty: Lisämaksu, joka koituu lainan likvidoinnin yhteydessä. Voi olla kiinteä tai prosenttiosuus lainasta.

Utilisation rate: Suhteellinen luku, joka kertoo kuinka paljon tietyn kryptovaluutan talletuspoolista on nostettu ulos lainana eli lainausaste.

Oracle price: Oraakkeli on lohkoketjun ulkopuolinen palvelu, joka tuo lohkoketjuun tiedon älysopimusten ulkopuolisista tapahtumista ja hintalähteistä. Oraakkelihinta eli oracle price on Aave-lainapalvelun tiedossa oleva hinta tietylle kryptovaluutalle. Se voi hieman erota keskitettyjen pörssien hinnoista.

Reserve: Aave-lainapalvelun omat reservivarat

Swap: Kryptovaluutan vaihto toiseen kryptovaluuttaan

Staking: Kryptovaluutan talletus palvelun toiminnan vakuudeksi

Variable / fixed apr: vaihtuva ja kiinteä hintainen korko


V3:n uudet ominaisuudet

Aave julkaisi tämän vuoden alussa lainapalvelustaan uuden versio 3:n, jossa tuli muutamia erittäin odotettuja ja tärkeitä päivityksiä. Muistutuksena, että Ethereumin päälohkoketjussa toimiva versio löytyy edelleen ainostaan versio 2:stas eli se on avautumassa uuteen versioon vasta myöhemmin. Suurin osa muissa lohkoketjuissa toimivista versiosta on päivitetty v3:een.

Isolation mode: V2:ssa kaikkia kryptovaluuttoja voidaan käyttää minkä tahansa lainan vakuutena. Tämä mahdollistaa käyttäjille monipuolisemmat toiminnot ja joustavamman lainannoston, mutta nostaa pienempien tokeneiden kohdalla merkittävästi taas lainapalvelun ns. bad debt -riskiä. Siinä lainapalveluun jää huono laatuista velkaa, jota ei ole pystytty ajoissa likvidoimaan eli vaihtamaan lainan vakuutta. Aave toi v3:n myötä ns. rajatut pooit, joissa lainaa voi ottaa vain tiettyä tokenia vastaan. Tällä hetkellä esimerkiksi Tetherin stable coin USDT toimii useammassa v3:ssa isolation modessa. Kryptovaluuttojen valinta isolation modeen vaatii Aaven DAO:n governance-päätöksen ja hyväksynnän.

E-Mode: tämä mahdollistaa korkeamman luottoasteen tilanteissa, joissa käytetty vakuus ja laina ovat samassa kryptovaluutassa tai niiden hinnat seuraavat läheisesti toisiaan. Tälläisiä ovat mm. eri stable coinit eli E-moden ansiosta käyttäjä voi tallettaa DAI-tokeneita ja ottaa USDC-pohjaista lainaa enemmän kuin ilman E-modea.

Portal: tämän ansiosta käyttäjä voi helposti siirtää likviditeettiä eri lohkoketjujen välillä. Se tapahtuu minttaamalla erityisiä aTokeneita, jotka toimivat samalla logiikalla ja mallilla kaikissa lohkoketjuissa.  Tästä ei tosin käyttäjän tarvitse huolehtia vaan sen tapahtuu automaattisesti palvelun toimesta.

Näiden kolmen merkittävän ominaisuuden lisäksi myös pääomatehokkuutta on parannettu nostamalla likvidtointipalkkioita sekä palvelun käytöstä maksettavia kaasumaksuja on optimoitu edullisemmaksi.

Talletuksen tekeminen Aave-lainapalveluun


Talletuksen tekeminen Aave-lainapalveluun on defimaailman mittakaavassa yksinkertainen toimenpide. Tarvitset Aaven käyttöön Ethereumin virtuaalikoneen (EVM) -yhteensopivan kryptolompakon. Tällä hetkellä suosituin on Metamask, Coinbase Wallet tai Binancen julkaisema Trust Wallet. Metamaskin löydät täältä: https://metamask.io/

Tämä artikkeli näkyy vain tasoille: Premium tai Defi 101: sisällöt aloittelijalle

Liity mukaan ja upgraidaa tilisi taso nähdäksesi tämän artikkelin.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu