Hellou sinä defistä kiinnostunut uskollinen lukija! Mahdat ihmetellä miksi Defi Suomen uutiskirje tulee jo nyt? Matkustan Joulun pyhien yli Pohjois-Suomessa ja minulla on hieman epävarma pääsy internetiin, joten lähetän tämän viikon uutiskirjeen jo nyt.

Defi Suomen uutisia


Olen tällä hetkellä työstämässä pidempää artikkelia ja opasta Aave-lainapalvelun käytöstä. Siinä tulee olemaan kuvalliset ohjeet eri toimintojen käyttöön. Käyn oppaassa läpi miten eri lohkoketjuissa voi tienata passiivista tuloa tallettamalla kryptovaluuttoja palveluun, miten Aavesta voi nostaa kryptolainaa ja mitä ihmettä $AAVE-tokenilla voi tehdä. Käsittelen myös palveluun liittyviä riskejä.

Aave-oppaan lisäksi teen myös lyhyempää opasta siitä miten varoja voi siirtää kryptolompakkoon ilman keskitettyjä kryptopörssejä. Itse olen käyttänyt niitä vain fiat-rahan vaihtamiseen kryptovaluuttaan ja olen nostanut varani pois palveluista hyvin nopeasti. Tähän on olemassa myös monia muita vaihtoehtoja ja kuulet lisää niistä artikkelissa.

Nämä artikkelit ovat tarjolla vain Defi Suomen premiu
m- tai aloittelija -tilauksen omaaville käyttäjille. Onko sinulla toiveita tietyille sisällöille, oppaille tai analyyseille? Lähetä minulle vinkkisi sähköpostilla niin lupaan kirjoittaa aiheesta vuonna 2023: cee@defisuomi.fi

Markkinakatsaus

Defimarkkinan TVL eli eri defipalveluihin lukittu arvo on jatkanut laskuaan. Nyt se on tippunut jo alle $40 miljardin. Viime viikkoiseen tilanteeseen nähden kryptovaluuttojen hinnoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, joten TVL:n lasku johtunee varojen poistumisesta defipalveluista. Tähän on merkittävästi vaikuttanut tuleva globaali taantuma ja makrotalouden epävarmuus.

Tämä sama trendi on näkyvillä myös suurimpien defipalveluiden TVL:ssä, joka näkyy kätevästi Defillaman etusivulla kohdassa TVL Rankings: https://defillama.com/

Itse olen edelleen vahvasti defissä mukana, mutta pooleissa olevat varat on allokoitu kryptovaluuttoihin joiden uskon kestävän tulevan taantuman ja kryptotalven yli. Näistä Ether on merkittävässä painossa mutta tämän lisäksi farmaan myös defin infrastruktuuripalveluiden tokeneilla, kuten esim. $CRV.

Jos ei jaksa seurata defiä tai haluaa nukkua yöunensa rauhassa, on helpoin ratkaisu siirtää varansa ulos defistä ja pitää ne kylmälompkossa odottelemassa parempia aikoja.

Tämän tilanteen hyvä puoli toisaalta on se, että defipoolien tuottoja on jakamassa pienempi määrä sijoittajia, joilloin maksettava tuotto on myös korkeampi. Defisalkkuni APR-tuotto pyörii tällä hetkellä n. 25-30 % huitteilla.

Uutiset

Perp Protocol on vivutettua futuuritreidausta tarjoava defipörssi Optimism-lohkoketjussa. He ovat julkaiseet uuden v2:n myötä mahdollisuuden steikata $PERP-token vePERP-versioon. Tälle steikatulle tokenille maksetaan osa palvelun keräämistä tuostoista. Tuotto maksetaan USDC-pohjaisena ja se on tällä hetkellä +10 %. Kannattaa huomioida, että tuottoa maksetaan vain mikäli ns. insurance fund on tapissa ja tuoton saaminen vaatii tokeneiden lukitsemista alustaan: https://twitter.com/perpprotocol/status/1603379962718961665?s=20&t=ldaW6_ItM2j2QxCm-_wPWg

Multichain eli eräs isoimmista bridge-ratkaisujen tarjoajista julkaisi wrapattujen BTC:n markkinoille oman multiBTC-tokeninsa: https://twitter.com/curvefinance/status/1604302325035982849 Multichain pyrkii tällä uudella tuotteella vastaamaan FTX:n aiheuttaman romahduksen myötä tapahtuneeseen kaaokseen wrapattujen Bitcoin-tuotteiden markkinoilla.


Haluaisitko oppia defin perusteet?

👇 Nappaa tästä -30 % alennus Defi Suomen suosittuun aloittelijoiden kurssiin! 👇 Kurssi on saanut 10/10-palautteen kaikilta asiakkailta ja siinä on 30 päivän rahat takaisin -takuu.

Defi 101: aloittelijan opas defin maailmaan
Linkki Defi Suomen suosittuun verkkokurssiin

Osakemarkkinoilla on ollut jo pitkään oma volatiliteettiä eli hintavaihtelun voimakkuutta mittaava Vix-indeksi. Nyt sama saapui myös kryptovaluuttamarkkinoille: https://twitter.com/realdegengmx/status/1601193428456706048?s=46&t=-5jvR88XxeLmrMTYA2eZKg. Tätä uutta $CVOL-tokenia voi käyttää esim. suojautumiseen impermanent lossia tai markkinoiden hintavaihtelua vastaan. CVOL käyttää optioista tuttua Black-Scholes -hinnoittelumallia volatiliteetin laskemiseen ja sen hintafiidinä toimii luotettavat Chainlinkin oraakkelit. CVOL on käytettävissä Arbitrumin lohkoketjussa. Tokenia voi käyttää myös treidaukseen, sillä se sen arvo kasvaa kun kryptomarkkinoiden hintavaihtelu lisääntyy ja arvo laskee kun markkinat rauhoittuvat. Jos sijoittaja odottaa tiettyyn tulevaisuuden tapahtumaan liittyvän volatiliteettiä, voi tätä CVOL-tokenia ostaa etukäteen hajautetusta pörssistä.


Visa alkaa olla syvällä kryptokaninkolossa ja testailee jo omassa käytössään Ethereumin layer 2 -skaalausvaihtoehtoja kuten Starknetiä: https://twitter.com/catgu_/status/1604896035616264205?s=46&t=rYhN66uGKlvCH_297pft1g. Itse uskon vahvasti eri rahoitustoimijoiden siirtyvän seuraavan 5-10 vuoden sisällä toimimaan lohkoketjun päällä. Se vain edellyttää yksityisyydensuojan tarjoavia ratkaisuja, kuten tulevat zkEVM-pohjaiset teknologiat tekevät.

a16z:n kryptorahastolla on edelleen miljardeja dollareita investoimatonta pääoomaa ja se omistaa 95 % hankituista kryptovaluutoista eli heillä on edelleenkin vahva usko markkinaan: https://www.theblock.co/post/196252/a16z-crypto-funds-still-have-billions-to-deploy-says-co-founder-chris-dixon

Aaven V3:n julkaisu Ethereumin päälohkoketjuun lähestyy: https://governance.aave.com/t/bgd-aave-v3-ethereum-new-deployment-vs-aave-v2-upgrade/9990/13 Tällä hetkellä uusi versio 3 on julkaistu muihin layer 2 -lohkoketjuihin ja isoimman TVL:n omaavaa Ethereumia on vielä testattu ja korjailtu.


Defi Suomen  artikkelit

Sillä välin kun työstä paria artikkelin alussa mainittua opasta, kannattaa tsekata nämä mielenkiintoiset artikkelit tältä vuodelta:

Defi 101: Miten siirtää kryptovaluutat pörsseistä omaan lompakkoon
Tämän vuoden kesän jälkeen keskitetyissä kryptovaluuttapalveluissa (CeFi) on tapahtunut lukuisia epäonnistumisia ja romahduksia. Näistä merkittävimmät tavallisen kuluttajan näkökulmasta olivat varmasti kesäinen Celsiuksen konkurssi ja marraskuinen FTX:n romahdus. Näin defin edustajana täytyy muistu…
Miten sijoittaa rapumarkkinassa?
Nyt kun kryptomarkkina on tuskallisesti ja lukuisten likvidointien kautta laskeutunut tukevammalle tasolla, jatkamme todennäköisesti vielä jonkin aikaa ns. rapumarkkinassa eli kurssit matelevat hiljalleen vaakatasossa eteenpäin. Rapumarkkinassa kurssit voivat väliaikaisesti nousta positiivisten uut…
9 defisijoittajan tyypillistä virhettä
Defisijoittajan elämä ei ole tehty millään tavalla helpoksi. Teknisten haasteiden lisäksi markkinoilla voi kohdata huijauksia tai sijoittaja voi ajautua tekemään virheellisiä sijoituspäätöksiä tunteisiin pohjautuen. Alla on listattu muutamia tyypillisiä virheitä joihin moni kokenut ja kokematon sijo…

Olethan myös ottanut Hopium-podcastin seurantaan Spotifyssä?

Luettavaa eli pidemmät sisällöt

Moni defin käyttäjä on varmasti jo törmännyt ns. kaasumaksuttomiin transaktioihin, jotka toimivat lompakon signature-toiminnon eli allekirjoituksen kautta. Niissä on kuitenkin paljon eroja ja osa näistä signature requesteista saattaa jopa tyhjentää lompakon kryptovaluutoista. Lue tästä tärkeä yhteenveto eroavaisuuksista: https://boringsecurity.com/articles/safe-signing-101

Mitä Coinbase on mieltä regulaatiosta ja minkä tyyppistä lainsäädäntöä he kaipaisivat? Lue Coinbasen toimitusjohtajan Briand Armstrongin blogipostaus aiheesta: https://www.coinbase.com/blog/regulating-crypto-how-we-move-forward-as-an-industry-from-here TL;DR: defi pitäisi jättää rauhaan.

Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille

Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.

Liity mukaan Onko sinulla jo tili? Kirjaudu