Hyvää sunnuntaita defikansa! Tarjolla taas aimo annos uutisia defin maailmasta. Ota itsellesi mukava kuppi kuumaa juotavaa, hyvä asento ja hypätään tutkimaan mitä defin maailmassa tapahtui edellisen viikon aikana.
Markkinakatsaus
Kryptovaluutta- ja defimarkkina jatkaa tuttuun ja turvalliseen tapaan vakaa suuntaan laahaamista. Positiivinen ilmiö on ettei huonotkaan uutiset tunnu enää pahasti nytkäyttävät markkinoita alaspäin. Tämä tarkoittaa, että suurin osa myyjistä on myynyt ja jäljellä on enää sitkeimmät sissit, jotka laittavat talvivaatetta päälle ja valmistautuvat hytisemään kryptotalven läpi.
Tähän joukkoon kuuluuu myös Defi Suomi. Uusi nousumarkkina tulee taas vuoden tai parin päästä. Siitä ei kannata stressata. Nyt on hyvä aika tasaisesti säästää ja sijoittaa kestäviin ja vahvoihin projekteihin, jotka tuottavat hyvää passiivista tuloa.
Genesis heiluu konkurssin ja maksukyvyttömyyden partaalla:
Genesiksen romahtaminen aiheuttaisi kyllä kryptomarkkinoille seuraavan notkahduksen alaspäin. Genesis on toiminut yield- ja earn -palveluiden tarjoajana lukuisille eri cefi-palveluille. Sen lonkerot ulottuvat siis laajalle.
Sillä välin taas defi jatkaa vahvuuksiensa esittelyä:
Uutiset
JP Morgan on rekisteröinyt oman trademarkin kryptolompakolleen. Probably nothing. Toki kaikkien salaliittoteoreettikkojen on hyvä muistaa, että JP Morgan omistaa osaksi Consensys-yrityksen, joka taas tuottaa monia infra-palveluita krypto- ja defimarkkinoille, mukaan lukien Metamask-lompakon.
Cosmoksen DEX-lohkoketju eli Osmosis on avannut oman Grants-ohjelman, jonka kautta krypto- ja defiprojektit voivat hakea tukirahaa itselleen: https://grants.osmosis.zone/apply
Se pohjautuu uuteen AMM-innovaatioon, jossa vakuutena olevaa kryptovaluuttaa myydään mikäli sen vakuusarvo laskee hinnan alentumisen johdosta. Perinteisesti AMM:t ovat toimineet täysin toisin päin eli mikäli Etherin arvo tippuu ETH-USDC -poolissa, myydään USDC:tä ja ostetaan sillä lisää ETH:iä, jotta näiden dollarimääräinen arvo pysyy samana.
Kesäisen Mango-lainapalvelun romahduttamisesta vastannut Avraham Eisenberg oli tällä kertaa Curve Financen CRV-tokenin ja Aave-lainapalvelun kimpussa. Hän uhkaili jo muutamia kuukausia sitten, että aikoo aiheuttaa Aave:en ns. huonolaatuista lainaa oman strategiansa avulla. Siinä Avi talletti Aave-lainapalveluun vakuudeksi USDC:tä ja otti sitä vastaan CRV-pohjaisen lainan. Hän pyrki tilanteeseen, jossa lainan arvo nousee vakuutta korkeammaksi, jolloin Aaven on lainan likvidoinnin yhteydessä myytävä vakuutena olevaa USDC:tä ja ostettava sillä CRV:tä. Tämä nostaa lainanan olevan CRV:n arvoa ja Avi pystyisi myymään tokenit takaisin korkeampaaan hintaan. Defi ja Aaveen likvidoinnit toimivat kuitenkin onnistuneesti: https://twitter.com/RudyKadoch/status/1595210314685071363. Tätä vastaavaa ei olisi käynyt Euler Financessa, jossa on käytössä mm. suojattu vakuus -malli: https://twitter.com/euler_mab/status/1595143906538057729
MakerDAO:n DAI-stablea voi jatkossa mintata käyttäen vakuutena Rocketpoolin likvidiä steikkaustokenia, rETH:iä:https://twitter.com/makerdao/status/1594700128920682503. Tämän ansiosta käyttäjä voi ottaa rETH:iä vastaan DAI-pohjaista lainaa, ja tienata samalla edelleen Ethereumin steikkaustuottoja. rETH:n arvo kasvaa tasaisesti Ethereumin steikkaustuoton mukaisesti. Mikäli esimerkiksi tuotto on 5 % vuodessa, voi yhdellä rETH:llä saada tämän jälkeen 1,05 ETH:iä itselleen. Lidon likvidisteikkaus-token stETH toimii toisella tavalla: siinä lompakossa olevan stETH:n määrä kasvaa steikkaustuoton mukaisesti, ja tämä on luonnollisesti haastavaa erilaisten defipalveluiden näkökulmasta, koska tokenin määrä ei pysy ennustettavana.
Avalanchen subnet-strategia alkaa tuottaa tulosta:https://thedefiant.io/avalanche-surges-to-new-high-in-boost-for-subnet-strategy. Avalancheen on rakentumassa monia erilaisia play-to-earn -pelejä. Se tuntuu olevan heidän ekosysteeminsä vahvuus. Jähtäväksi nää, kuinka hyvin Avalanche pystyy pärjäämään esim. Cosmoksen uutta v2:sta vastaan tai Polygonin vahvaa business development -tiimiä, joka tekee tiivistä yhteistyötä eri yrityksien kanssa.
Uusi likvidisteikkaus-token Ethereumille on julkaistu:https://twitter.com/Tranchess/status/1596080788205801472. En itse näe, että Tranchesin tuote pystyy kilpailemaan Fraxin fxsETH:n kanssa, koska Frax hallitsee isoa osaa likviditeettimarkkinoita Ethereumissa.
MEV tarkoittaa Ethereumin ja muiden lohkoketjujen infrastruktuurissa toimivien tahojen mahdollisuutta hyötyä transaktioiden järjestelemisestä ja siihen liittyvästä arbitraasista. MEV:iä on positiivista ja negatiivista. Positiivinen MEV on esimerkiksi eri hajautettujen pörssien välisten hintaerojen välistä arbitraasia, jonka ansiosta hintaerot tasottuvat pois. Negatiivista MEV:iä on ns. sandwich-hyökkäykset, jossa tavallisen defitreidaajan maksama hinta nousee. Lue lisää MEV:stä tästä kattavasta artikkelista: https://etherworld.co/2022/04/05/mev-research-report/
Defi and not-so-defi: https://tokenbrice.xyz/unstoppable-defi/ Ihan hyvä artikkeli siitä miten keskitettyjä monet defiprojektit ovat ja muutama esimerkki hajautetuista.
Airdropit ovat helppo mutta haastava tapa palkita kryptopalvelun käyttäjiä. Uniswap oli ensimmäisiä merkittäviä defipalveluita, joka hyödynsi airdroppia palkitakseen ja sitoutaakseen käyttäjiä. Datan perusteella sillä oli kuitenkin heikot tulokset. Tässä erittäin mielenkiintoinen artikkeli Uniswapin airdropin lopputulemasta: https://dune.com/blog/uni-airdrop-analysis
Tämä artikkeli näkyy vain tilaajille
Liity mukaan ja saat pääsyn kaikkeen ilmaiseen sisältöön.